Laat je angstklachten behandelen in Tilburg

Iedereen kent de fobie

De meeste mensen denken bij angstklachten vooral aan fobieën: hoogtevrees, vliegangst, smetvrees, pleinvrees of bijvoorbeeld claustrofobie. Het zijn vormen van gerichte angstklachten: je bent ergens bang voor. Iets specifieks.

Bang voor andere mensen

Je kunt ook bang zijn voor situaties (in relatie tot andere mensen). Dat zijn sociale angsten, bijna iedereen kent wel het ongemakkelijke gevoel als je voor een groep moet spreken, bang om jezelf belachelijk te maken. Een sociale angst is dat gevoel maar dan honderden keren uitvergroot. Het kan over alle vormen van sociale interactie gaan. Bang om een flater te slaan, te zweten, domme dingen te zeggen of op welke manier dan ook af te gaan. Als je zo’n angstklacht hebt, ben je vanzelfsprekend veel alleen.

Veel voorkomend: de paniekstoornis

Minder bekend zijn angstklachten die niet echt voor ‘iets’ zijn. En dat terwijl ze zeker net zo vaak voorkomen. Het kan goed zijn dat je, zonder duidelijke reden ineens een gevoel van ademnood krijgt, pijn op je borst, je krijgt hartkloppingen, je zweet. Dat is een paniekaanval. Maar die kan ook minder ‘paniekerig’ voelen: misschien heb je meer een dof gevoel, alsof je flauw kunt vallen, of alsof er iets onderhuids gebeurd, je bang bent gek te worden, of ineens een hartaanval te krijgen. Ook dat zijn paniekaanvallen. Als je dat soort klachten nu vaker hebt, en je maakt je er zorgen over of je vermijdt dingen omdat je bang bent dat er weer zoiets kan gebeuren, dan zou je dus ook angstklachten kunnen hebben.

Of gewoon… bang

Angst

Pak je angst aan zoals bijvoorbeeld hoogtevrees bij psycholoog Tilburg!

Maar de angstklacht die misschien wel het meest voorkomt is de gegeneraliseerde angst. Je bent gewoon bang, bezorgd, paniekerig, nerveus, opgejaagd, gespannen. Over de financiën, de toekomst, je kinderen, je gezondheid, werk, geen werk, je vriendschappen, mogelijke rampen, noem maar op. Je gaat maar door en je gaat maar door. Zelfs al weet je rationeel beter.

Rustige zorgvuldige behandeling

Er zijn verschillende manieren om aan angstklachten te werken. Vaak bestaat de behandeling uit gerichte aandachtsoefeningen en actief werken aan het veranderen van bepaalde gedachtepatronen die niet kloppen met de werkelijkheid.

Je groeit weg van de angst

Bijna iedereen met angstklachten kan logisch beredeneren dat het niet nodig is om zó allesomvattend bang te zijn als zij zijn. Bijna iedereen begrijpt dat angst goed is, dat het je kan helpen, maar dat het bij hen niet meer gezond is. Je weet het. Je begrijpt het. Je snapt dat het anders moet. En het lukt je niet om dat te doen. In de behandeling leer je, stapje voor stapje, je angst nieuwe kaders en een nieuwe basis te geven. Zodoende groei je er van weg. Je bent niet meer gevangen in de angst. Het controleert niet meer je hele leven.

Heb je vragen over angstklachten?

Neem dan even een kijkje op het angst forum: www.angstpsychologen.nl. Je kunt hier anoniem je angst-vragen stellen, deze worden gratis beantwoord door ervaren psychologen, waaronder ik zelf.

Leef niet in angst

Angstklachten zijn goed te behandelen. Zeker met de methode die Psycholoog Tilburg hanteert. Je bent de sleutel om er vanaf te komen, maar niet alleen. Als je de klachten herkent, of je hebt er nog vragen over, neem contact op.