Wanneer in gezinstherapie?

Elk gezin heeft zijn eigen unieke dynamiek en zijn dagelijkse problemen, conflicten en onderlinge spanningen. Die overwin je samen, met respect en liefde voor elkaar. Hoe zwaar het op momenten ook kan zijn, er is een basis die het gezin bij elkaar houdt. Hoe stormachtig de ruzies soms ook klinken, er is een veilige omgeving waar iedereen rust vindt; geborgenheid, kracht en liefde. Hoe weet je nu of in jullie situatie het nog gaat om ‘gewone akkefietjes’ of dat er meer aan de hand is? Veel gezinnen aarzelen heel lang voordat ze hulp zoeken. Logisch ook want, ‘het hoort er nu eenmaal bij’ en ‘elk huisje heeft zijn kruisje’. Dat je hier aan het kijken bent, je je zorgen maakt, je actief op zoek bent naar antwoorden op vragen – is een teken dat het je bezighoudt.

Neem de ruimte om je vragen eens aan een gezinstherapeut voor te leggen. In een kort gesprek, of een mailtje, kun je veel duidelijkheid krijgen over je situatie en wat gezinstherapie zou kunnen betekenen.

Gezinstherapie

Gezinstherapie bij psycholoog Tilburg.

Als je gezin geen rust geeft

Er zijn spanningen, misschien voelen gezinsleden zich wel onveilig. Jullie problemen blijven maar terugkomen. Het is zwaar in huis. Alles gaat moeilijk. En niemand noemt thuis meer Thuis. Dat kan overigens heel verschillende redenen hebben: het ene gezin heeft opvoedingsvraagstukken, het ander onveiligheid bij een van de ouders (bijvoorbeeld een psychisch probleem of een verslaving), en bij weer andere heeft één van de gezinsleden een klacht of probleem dat het gezin helemaal in beslag neemt. In alle gevallen zijn het situaties waarin jullie als gezin even niet meer weten hoe je tot elkaar kunt komen.

Samengestelde gezinnen, specifieke problemen

Vaak hebben samengestelde gezinnen (gescheiden ouders, stiefkinderen en stiefouders ) specifieke problemen. Er is geen of weinig gedeeld verleden, autoriteit is geen vanzelfsprekendheid, er is pijn en verdriet die soms geen plek hebben gekregen.

Stap één: leren communiceren

Doorgaans bestaat de behandeling uit twee of drie stappen. De eerste stap is heel concreet: jullie gaan opnieuw leren communiceren. Leren luisteren. Vooroordelen opzij zetten. Over je eigen schaduw stappen. Leren praten vanuit je eigen gevoelens. Stoppen met te snelle conclusies. En elkaar op een andere manier leren kennen. Oftewel: jullie leren de vaste patronen van omgang met elkaar te doorbreken. Dat kan best confronterend zijn én het is het waard én te doen.. Het is iets waar jullie mee aan de slag kunnen en waarmee jullie, zo blijkt achteraf, verrassend veel resultaat in relatief korte tijd boeken. Er ontstaat een nieuwe situatie van waaruit jullie, als gezin, verder kunnen groeien.

Stap twee: vinden van verbinding

Als dat gesprek weer mogelijk is, gaan we het over de problemen en vragen hebben waarmee we de behandeling begonnen. Nu is er namelijk ruimte om tot elkaar te komen. De pijn te bespreken, eventuele onveiligheden, beperkingen, zorgen en verdriet. Maar ook: de dromen, wensen en verlangens. Waar willen jullie naartoe? Hoe willen jullie zijn? Wat willen jullie dat het gezin voor je betekent? Wat wil ieder van jullie voor het gezin betekenen?

Stap drie: samen verder

Veel gezinnen hebben in deze fase weer genoeg vertrouwen om zelf verder te gaan. Jullie hoeven nog niet overal uit te zijn, en zullen in de toekomst nog van alles tegenkomen. Het verschil is dat jullie weer vertrouwen hebben om het samen te doen.

Contact

Bel of mail gerust even voor een afspraak. Ik help graag!