Met welke psychische klachten ga je naar een psycholoog?

Kom met elke vraag

In mijn praktijk zijn cliënten met elke vraag welkom. Het is zonde van jouw tijd en energie als je je af moet zitten vragen ‘kan ik dit nu wel of niet vragen?’, ‘is dit nu wel of niet iets voor de psycholoog?’ Nee, daar hoef je je niet druk om te maken: gewoon vragen. Ik kan, op basis van je vraag of verhaal, vrij duidelijk vertellen wat ik voor je kan doen. En als blijkt dat ik niet degene ben die je nu kan helpen, dan kan ik je doorverwijzen; ik ben goed bekend met de meeste zorgverleners in de regio.

Psychische klachten

Alle Psychische klachten die ik behandel bij Psycholoog Tilburg.

Ik heb het gevoel dat ik vast zit

Veel mensen hebben dat gevoel wel eens – ik denk zelfs dat ik niemand ken die dat nog nooit meemaakte. In de meeste gevallen gaat dat gevoel weer weg of lukt het je iets te veranderen waardoor je weer in beweging komt. Dat gevoel van vast te zitten is vaak een optelsom van onvrede en onvermogen. Kennelijk ben je niet tevreden met (aspecten uit) je leven, maar lukt het je niet daar iets aan te doen. Vanuit dit gevoel kan een psycholoog veel voor je betekenen. De meeste cliënten met dit thema in de basis merken snel verandering en kunnen ook gauw weer zelf verder.

Ik ben mezelf niet

Misschien wel het meest voorkomende vraagstuk. Het is makkelijk om het contact met jezelf te verliezen. Je leven gaat snel, er lijkt van alles reuze belangrijk, in de drukte lijk je jezelf te vergeten. Je leert signalen van je lichaam en je innerlijk te negeren om langer door te kunnen en meer aan te kunnen. En zo zet je jezelf stukje bij beetje buiten spel. Dat is niet niks: je waarden, je dromen, de dingen die je écht belangrijk vindt; ze verdwijnen in een mist van, vaak oppervlakkige, drukte. Het is moeilijk om je in de storm van alledag staande te houden. De psycholoog gaat je helpen de weg naar jezelf terug te vinden, het contact te herstellen en jouw unieke manieren te vinden om altijd dicht bij jezelf te blijven.

Er is me iets vreselijks overkomen

Elk vraagstuk en elke klacht die je van binnen voelt, heeft met de buitenwereld te maken. Of het nu om je werk gaat, vrienden, je relatie of een gebeurtenis. Je bent altijd in de wereld. Er heeft altijd iemand met je te maken. En nu kan het zijn dat je iets vreselijks overkwam: een verlies, een trauma, een overweldigende gebeurtenis. Die, voor jou, zó groot is dat je het niet kunt behappen. En je omgeving weet zich eigenlijk ook geen raad met je, dan is het fijn dat er iemand is naar wie je toe kunt gaan om hier samen stap voor stap aan te gaan werken.

Diepere patronen vinden

De psycholoog kan niet alleen goed en vaak vrij snel diepere patronen blootleggen die jou in de weg staan deze gebeurtenis goed te verwerken, hij of zij kent ook de technieken en methoden die je een steuntje in de rug geven. Ook al voelt het misschien niet zo, je bent niet de eerste die dit meemaakt – sterker nog, er zijn technieken, methoden en middelen die je kunnen helpen. Veel cliënten vinden steun bij zo’n methode en ontwikkelen, samen met de psycholoog een eigen nieuwe manier.

Veel voorkomende vragen en problemen

Ik werk los van protocollen, maar wel met kennis en op basis van een wetenschappelijk fundament. Het is zinvol om gebruik te maken van bewezen methoden, en het is nog zinvoller om die methoden toe te passen in een mix die precies past bij de stijl van de cliënt. Bij mij komen allerlei mensen van komaf met verschillende vragen waarvan de meesten niet in een hokje te plaatsen zijn. Toch zijn er ook een aantal klachten die ik vaker tegenkom en waar je je misschien in herkent:

Ik ben getraind om heel dicht bij jou manier van denken en doen te kunnen komen en een belangrijk deel is ook gewoon ‘de klik’: passen we als mens bij elkaar? Kijk dus ook altijd of de toon je aanspreekt.

Contact

Heb je nog vragen of ben je benieuwd wat ik voor je kan doen? Vul het contactformulier in of neem telefonisch contact op voor een kennismaking.