Kom in gesprek bij Relatietherapie in Tilburg

Uniek stel

Steeds meer stellen roepen tijdelijk de begeleiding in van een relatietherapeut. Dat is een goed teken. Vaak blijken onoverkomelijk grote problemen toch bespreekbaar en oplosbaar  en hebben stellen elkaar ergens onderweg uit het oog verloren. Want er was ooit grote liefde, saamhorigheid en een gedeeld gevoel. Sterker nog, waarschijnlijk voelde het alsof jullie de hele wereld aankonden. En nog steeds weten jullie ergens: samen zijn we tot bijzonder veel in staat. Evenwel is het nu goed mis. Daar is een relatietherapeut voor. Als je elkaar niet meer kunt bereiken, elk gesprek uitdraait op hetzelfde, het vertrouwen geschonden is, er geheimen of leugens waren. Er is pijn, verdriet en een gevoel van onmacht er samen uit te kunnen breken.

Verrassend snel inzicht bij Relatietherapie Tilburg

Ik werk als relatietherapeut nauw samen met stellen die vast zitten. Hierbij maak ik gebruik van EFT Relatietherapie. Meestal zijn de stellen bijzonder verrast van het tempo waarin de kern van de problemen wordt blootgelegd. Dat komt vooral omdat in de gesprekken zichtbaar wordt welke vaste patronen en verhoudingen, jullie inmiddels samen hebben ontwikkeld en die de interacties regeren. Dat doorbreken, vraagt dan anders naar jezelf, elkaar en jullie relatie te kijken.

Relatietherapie

Vindt elkaar weer terug met relatietherapie!

Waard om aan te werken

De tweede verrassing voor koppels is dat we het niet per se meteen over inhoudelijke problemen en vragen gaan hebben. Het is betrekkelijk eenvoudig om de problemen zichtbaar te maken. Het is erg lastig er iets aan te doen.  Hoe je op elkaar reageert, is vaak zó diep ingesleten dat, al weet je wat je gaat doen, en al wil je dat anders doen, je je toch hetzelfde gedraagt. Het is hard werken, zorgvuldig werken en jezelf en elkaar blijven herinneren aan de patronen die jullie willen doorbreken. Dit vraagt ook dat je naar je eigen aandeel durft en wilt kijken. Niet jij of de ander is het probleem, maar het patroon dat tussen jullie in is gaan staan en er heeft gezorgd dat jullie elkaar nu niet meer durven of kunnen bereiken. Als jullie deze stap kunnen zetten, hebben jullie grote kans hebben er samen weer helemaal uit te komen.

Verdiepen, verkennen en elkaar emotioneel (her)vinden

Als je samen je patronen doorziet, kunnen we inhoudelijk aan het werk. Samen zoeken we de pijn, de dromen, de wensen, de veranderde wereld van jullie op. Jullie krijgen tijd om te herontdekken wat jullie belangrijk vinden, waar het jullie uiteindelijk allemaal om te doen is. We verkennen ook jullie emotionele verhouding; de gevoelens die jullie hebben, soms complex en ondoorgrondelijk, soms rauw en onvermijdelijk. Ze verdienen hernieuwde aandacht – van jullie allebei.

Soms is er meer aan de hand

Goed moment om even stil te staan bij het volgende: soms is er meer aan de hand. Soms heeft één van jullie een ander probleem dat nooit aan de orde kwam – somberheid, een burn-out, een slecht verwerkt verlies. In dat geval kijken we wat er extra nodig is, zoals dat degene met de andere klacht daar eerst of naast de therapie mee aan de slag gaat (bij mij of ergens anders).

Een nieuw verhaal

In de laatste fase bij Relatietherapie Tilburg kijken we hoe jullie samen verder willen. Als het goed is, zijn jullie anders naar elkaar en jullie relatie gaan kijken en is het nu de kunst om te zorgen dat deze nieuwe inzichten, manier van met elkaar omgaan een nieuw, automatisch, patroon kan worden. Dat vraagt om stil te staan bij hoe jullie jullie relatie verder willen vormgeven. We nemen daarom nu ook tijd om vooruit te kijken, voorzichtig nieuwe plannen te maken, aan leuke dingen te denken.

Afscheid nemen

Soms ontdek je tijdens de therapie dat jullie niet samen verder willen. Er is toch teveel gebeurd, jullie ontdekken dat jullie allebei nu iets anders zoeken in je leven of dat de beroemde “vonk” niet meer aangewakkerd kan worden. Dan kunnen we in de therapie zorgen dat jullie op een goede manier afscheid kunnen nemen van jullie relatie en je leven, los van elkaar, kunnen gaan opbouwen. Als er kinderen zijn, zoeken we naar een vorm waarbinnen jullie in die rol kunnen blijven samenwerken.

Heb je vragen over je relatie?

Kijk dan even op het gratis forum over relatietherapie van Psycholoog NU! In dit forum kun je anoniem en gratis al je vragen stellen aan een ervaren relatietherapeut bij jou in de buurt, waaronder ik zelf.

Neem contact op met mij

Wil je meer weten over relatietherapie of wil je meteen een afspraak inplannen? Bel of mail gerust voor een afspraak naar Relatietherapie Tilburg. Ik ben benieuwd naar jullie verhaal.