Stress en burn-out behandeling in Tilburg

Opgebrand

Een burn-out, je bent ‘opgebrand’, hebt geen energie meer. Maar er is meer aan de hand; want hoeveel rust je ook neemt, je blijft futloos en ‘zwaar’. Dat komt omdat er meer aan de hand is.

Burn-out, balans en patronen

Aan de ene kant is je balans zo ontregelt dat ‘even bijtanken’ geen oplossing biedt. En aan de andere kant heeft die verstoring andere oorzaken dan alleen teveel hooi op je vork nemen. Je hebt over langere tijd niet alleen je energie ondermijnd maar ook je gevoel van zinvol werk te doen, je aandacht goed te verdelen en ruimte te houden voor de zaken die jij belangrijk vindt. Je hebt besluiten genomen die niet goed voor je zijn. Dat heb je niet één keer gedaan, maar herhaaldelijk. Zo zijn er patronen ontstaan in de manier waarop je omgaat met de wereld om je heen. Patronen die ooit hun nut hadden, maar die je nu vastzetten.

Stress en burn-out

Samen aan de slag met jou burn-out klachten.

Burn-out rondt proces af

Een burn-out is een eindstation, eigenlijk de laatste fase van een proces dat al lang loopt. De meeste mensen hebben in het proces al wel door dat het mis gaat. Er is stress, je hebt een korter lontje, familieleden maken eens een opmerking, je bent slechter geconcentreerd. En gewoon moe. Je hebt al die signalen afgedaan als onbelangrijk, misschien vind je wel dat jij dat aan moet kunnen. Niet zeuren. Schouders eronder. Tandje erbij. Kiezen op elkaar. Had je dat allemaal maar niet gedaan. Vandaar dat we in de behandeling ook aandacht geven aan het herkennen en waarderen van signalen. Beter naar jezelf luisteren, beter contact met jezelf. Weten wanneer je jezelf serieus moet nemen.

Enkele symptomen van een burn-out

Er zijn lichamelijke klachten die goed kunnen wijzen op stress. Vermoeidheid natuurlijk, maar ook slecht kunnen slapen. Je kunt last krijgen van je darmen, hoofdpijn, rugpijn, verminderde weerstand en hartkloppingen. Je komt ook nergens meer echt tot rust. En als er een moment van stilte is, dan vult zich dat met zorgen, somberheid en gepieker. Je kunt je eigenlijk niet meer herinneren wanneer je voor het laatst echt van iets genoten hebt. In je werk gaat het steeds slechter; je maakt meer fouten en presteert slechter. Daar wordt je wat onzekerder van. Je voelt onmacht en denkt vaak dat het vast nooit meer goed komt.

De behandeling van burn-out en stress

De behandeling is doorgaans gericht op meerdere doelen tegelijkertijd. Je hebt er belang bij het contact met jezelf te herstellen, een betere energiebalans op te bouwen en tot inzicht te komen wat bij jou de oorzaken zijn. Met die kennis zetten we specifieke doelen op die hun eigen behandelmethode kennen. In zijn algemeenheid kun je zeggen: hoe langer de burn-out en het stress-proces duurde, hoe langer ook het herstel duurt. Via psycho-educatie leer je meer over je klachten, tegelijkertijd maak je psychische en sociale veranderingen door en herstel je jouw valkuil-patronen; uiteindelijk kunnen we samen ook je werkhervatting opzetten en uitwerken.

Maak direct een afspraak

Is dit herkenbaar of wil je meer weten over stress en burn-out klachten? Bel of mail gerust voor een afspraak.